2021

In 2021 is Drs Werner van der Wolf, tropenarts, voorzitter en oprichter van stichting 50deLuxe foundation met zijn vrouw en hun mooie kinderen naar Oeganda geweest om samen met het lokale Oegandese team het Health Centre om te zetten naar een Ziekenhuis.
Er is veel gebeurd. Er is veel getraind. Er is veel gelachen!
En er is hard gewerkt. Hieronder volgt een overzicht van de zaken die allemaal zijn gebeurd. Het begon met het uitpakken van de container, die naast de hoofdpoort dienst zal gaan doen als woning van de bewaker:
 

1)OPD heeft 2 consultatie kamers gekregen. (OPD = Out Patient Department)
Inclusief een tandarts stoel. De eerste tanden zijn (helaas) getrokken. Het laboratorium is verplaatst, waardoor deze dichter is bij de OPD. Dit alles zorgde voor een redelijk gevulde afdeling.
(deze foto is genomen met toestemming van iedereen op de foto!)

2)Er zijn nu twee verloskunde bedden/ruimten gekomen. Een daarvan zal ook dienst doen voor curettages.
Ook is de tweede verloskamer uitgerust met een couveuse, vacuüm extractiepomp voor de moeder en een uitzuigpomp voor de baby’s.

3) De operatiekamer is in gebruik genomen. De eerste operaties zijn uitgevoerd.

4)De apotheek en de opslag zijn geprofessionaliseerd en beter georganiseerd.

5)De Antenatale Care is uitgebreid met een grotere meer professionelere plek. Inclusief onderzoeksbank en echo! De echo zal in eerste instantie dienst doen voor de verloskunde, maar naarmate de patiënten kwamen werden er ook andere indicaties voor echo gesteld. En daarvoor waren zonnepanelen en accu’s nodig:

6) Wekelijks is er een van te voren geplande outreach naar de omliggende dorpen. Hierbij wordt de zorg naar de gemeenschappen gebracht. Er worden gratis HIV testen gedaan, gratis consultatie met voorlichting en bloeddruk gemeten. Ook andere zaken zijn mogelijk zoals test en behandeling van syfilis en malaria, maar daarvoor wordt een kleine vergoeding gevraagd.

Er is een plan voor een malnutritie afdeling. Hopelijk volgt daarover meer dit jaar.

Al bovenstaande zaken kwamen uit de container die vorig jaar (2020) naar Oeganda is gezonden.