2016

2016 Lab Tools, Dental Care And Education

    • Lab Tools

In juli 2016 gaan Dr Jorine Molenaar en Bioloog Pim de Laat naar Owangai om aldaar de laboratorium mogelijkheden uit te breiden.
Op dit ogenblik zijn er in het ADAKUN Health Centre de mogelijkheden voor malariatesten, HIV testen, urineweginfectietesten, zwangerschapstesten en syfilistesten.

Dit zal worden uitgebreid met
– Microscoop voor TB screening. De microscoop zal ook dingen voor onderwijs doeleinden van de middelbare school.
– Glucose meter en test strips.
– Helicobater Pylori sneltest.

IMG_1671
Martine Oriokot, hoofdverpleegkundige, Jane Ariokot, assistent verpleegkundige, Emmanuel Alacu, lab technicus (foto door A. Ebwonu)
Microscoop
Eindelijk! Een microscoop in Owangai! (foto door A. Ebonwu)

Deze testen zijn gevraagd door de gemeenschap en de medewerkers van het ADAKUN Health Centre. Wij proberen te voorzien in hun hulpvraag.

  • Dental Care

Tussen Lira en Soroti ligt het district Amuria. In het zuidwesten ligt ons project Owangai. Het is 100 km naar Lira en 85 km naar Soroti. Dat is de afstand die mensen in Amuria af mogen leggen als zij een tandarts willen bezoeken.
Wij willen de zorg dichter bij de mensen brengen. In Nederland hebben wij tand en kieshevels en extractietangen aangeschaft. Deze zijn dankzij de KLM overgekomen naar Oeganda.

In Kampala, de hoofdstad, hebben wij bij de Joint Medical Store een sterilisatie machine aangeschaft. In Owangai is stroom dankzij de geplaatste zonnepanelen. Dankzij deze stroom kunnen wij ook een sterilisatie machine plaatsen. Echter deze machine heeft 1650 Watt nodig en de converter trekt maar 1000 Watt.
Op dit ogenblik hebben wij alle instrumenten al in Owangai staan, het is wachten op een converter met meer capaciteit.

In het Health Centre hebben wij een plafond laten plaatsen, zodat de medicijnen koeler blijven. Ook hebben wij een efficiëntere en patiënt vriendelijkere indeling gemaakt.
Verder hebben wij de zusters in het health centre getraind en hebben wij ze, nadat ze een schriftelijke toets hadden gehaald, ook een certificaat gegeven.

Martin en Jenny, de zusters van 'ons' Health Centre met hun certificaat
Martin en Jenny, de zusters van ‘ons’ Health Centre met hun certificaat

DSC_1738

Indeling en plafond(blijven de medicijnen koeler) in het health centre
Indeling en plafond(blijven de medicijnen koeler) in het health centre
Wanden voor privacy in het Health Centre
Wanden voor privacy in het Health Centre
  • Education

Na het wegvallen van de Livingstone groepen is Owangai overgegaan naar een secundary school. Deze school is te vergelijken met een middelbare school in Nederland. Er zitten nu ongeveer 100 kinderen op de school.

Maar de school moest ernstig opgeknapt worden. Enkele klaslokalen hebben geen ramen,  geen fatsoenlijke vloer, waardoor de kinderen tijdens het regen seizoen in de blubber staan. Ook zorgde de huidige vloer voor de overdracht van zandvlooien. Er moest ook een veranda om het schoolgebouw worden geplaatst anders was er de kans dat de school kon instorten, doordat water onder de school zou komen.
Wij wilden de school nu in een keer goed afronden, zodat de kinderen een goede leerplek hebben. En dan kunnen wij samen met de gemeenschap van Owangai verder met het health centre. Dit hebben wij gerealiseerd.

Veranda om het hele school gebouw, en de ramen ook van buiten mooi afgewerkt
Veranda om het hele school gebouw, en de ramen ook van buiten mooi afgewerkt
Nieuwe vloeren, omlijsting ramen binnen
Nieuwe vloeren, omlijsting ramen binnen
Geen versteviging tegen de regen, met kans dat de school in stort
Geen versteviging tegen de regen, met kans dat de school in stort
Klaslokaal toen we kwamen
Klaslokaal toen we kwamen
  • Toekomst

Owangai is een afgelegen plaats, maar ligt wel precies tussen Lira en Soroti. Dit betekend decentralisatie van de zorg. Met name de screening op baarmoederhalskanker, een vraag van de District Health Officer in 2014, is gewenst onder de lokale bevolking. Wij willen ons daarvoor inzetten, maar dat zal samen moeten gaan in overleg met het bestuur van het district.